DEV
NNO brengt nieuw werk van Jan-Peter de Graaff

NNO brengt nieuw werk van Jan-Peter de Graaff

Magazine Luister dook in het concert Satie, Jan-Peter de Graaff & Michael Nyman, dat het Noord Nederlands Orkest (NNO) deze week in samenwerking met NPO Radio 4 en Studio TivoliVredenburg uitvoert. 

Tekst: Luister | Foto: Maya Fridman gefotografeerd door Brendon Heinst

Het NNO presenteert op 11 en 13 maart een programma onder leiding van de jonge, getalenteerde dirigent Nicolò Umberto Foron. In dit programma is een nieuw werk opgenomen van de Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff (1992). Het NNO is zeer blij met de samenwerking met het Fonds Podiumkunsten. Hierdoor heeft de componist zijn werk helemaal kunnen completeren en het NNO celliste Maya Fridman kunnen contracteren.

Het nieuwe werk van De Graaff, Concerto nr. 5, The Forest in April, is een schitterende aanvulling op de celloconcerten die al bestaan. Het is deels geïnspireerd op het geluid van op het water ketsende steentjes. De Graaff is een productieve en veelzijdige componist. Zijn transparante, kleurrijke en melodieuze muziek is beïnvloed door zowel de grote romantische componisten van de negentiende eeuw als door jazz, tango en folkmuziek. Het gerenommeerde platenlabel TRPTK maakt opnames die via digitale streamingkanalen en fysieke cd’s onder een breed publiek worden gedeeld.

Ketsende steentjes
Jan-Peter de Graaff schreef in 2017 het celloconcert Rimpelingen voor cellist Hans Woudenberg van Asko|Schönberg. In het VPRO-programma Vrije Geluiden legde de componist uit dat hij zich liet inspireren door op het water ketsende steentjes. Het eerste steentje dat je keilt, zinkt meteen. Maar na oefening kun je de steentjes een aantal keer laten stuiteren. “Dan zoom ik in op de rimpelingen die op het wateroppervlak ontstaan en op wat daaronder gebeurt, dát is het ensemble. Daar ontstaat een complete wereld, die uiteindelijk uitdooft.”

Het concertprogramma
Het werk wordt opgenomen in een concertprogramma dat er als volgt uitziet: Gnossienne nr. 1 en Gymnopédie nr. 1 van Erik Satie, bewerkt voor orkest door Anthony Fiumara, Concerto nr. 5, The Forest in April van Jan-Peter de Graaff en Symfonie nr. 2 van Michael Nyman.

Op radio en stream
Beluister het concert op donderdag 11 maart om 20:00 uur op NPO Radio 4 en bekijk het concert op zaterdag 13 maart om 20:30 uur via Studio TivoliVredenburg.


Dit artikel is verschenen in Luister, editie maart 2021.

Actueel